За нещата и за хората.

За опита да полетя и за последиците от приземяването.

За алегориите на пожеланото и за метафорите на реалното.

За...

2/27/2012

Треска за Оскари


Най-престижните кино награди – The Oscars 2012 – и тази година, за 84-ти път, бяха съпътствани от много блясък… А наградите – очаквани или неочаквани, със сигурност бяха заслужени!



Черно-бялата лента Артистът (The Artist) спечели 5 Оскара - за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра мъжка главна роля, за костюми и музика. Така френската комедия „изпревари” основния си конкурент Изобретението на Хюго, който водеше с 11 номинации. 3D лентата получи награди за операторско майсторство, сценография и декори, за звук, звуков монтаж, визуални ефекти, но нито една в най-важните категории, както изтъкват водещи критици и журналисти.

С Оскар за най-добра женска роля беше отличена прекрасната Мерил Стрийп, а наградата й бе връчена от Колин Фърт. В ролята на Желязната Лейди, Мерил за пореден път показа на всички какво означава да бъдеш виртуоз на снимачната площадка. Да не забравяме, че преди време тя получи Оскари и за Крамър срещу Крамър и прекрасния Изборът на Софи.

Оскар за поддържаща мъжка роля получи Кристофър Плъмър за филма Новаци. Интересно е, че това е първия Оскар за 82-годишния Плъмър. "Ти си само две години по-голяма от мен приятелко", заяви Плъмър, гледайки статуетката.


С първа награда (за поддържаща женска роля във филма Южнячки) в своята кариера може да се похвали и Октавия Спенсър.
Филмът Ранго, с режисьор Гор Вербински, спечели наградата за най-добра пълнометражна анимация. Вербински се прочу с режисирането на сагата Карибски пирати.
Оскар за чуждоезичен филм получи иранският Раздяла, който няколко месеца по-рано спечели и Златен глобус.
Уди Алън бе награден с Оскар за оригинален сценарий, а наградата за адаптиран сценарий отиде в Арлександър Пейн за Потомците.
Саундтракът към филма Мъпетите спечели Оскар за песен. Неин автор е новозеландецът Брад Макензи.
:-)



J.R.

Няма коментари:

Публикуване на коментар