За нещата и за хората.

За опита да полетя и за последиците от приземяването.

За алегориите на пожеланото и за метафорите на реалното.

За...

11/13/2012

Не сме готови да не бъдем държава на Златките и Къцитата, но сме готови да закрием Обсерваторията в Рожен...

Не ни харесва да ни категоризират като Държавата на Златките, но и не правим нищо, за да се разграничим от тези определения.
Стана ни навик в края на всяка година да приемаме като "разумно решение" за държавния бюджет закриването на Обсерваторията в Рожен и все по-често да изпълваме медийното пространство със скандали, свързани с министерските дипломи и по-скоро с липсата на такива. "Фукаме се", че Европа все ни хвали и със същата патосна интонация обявяваме закриването на НАО. При това, без да се замисляме, че всъщност Обсерваторията не е само наша, тя е и на Европа-та. На същата тази Европа, към която така бясно сме се засилили вече повече от десетилетие, но дали защото тръгнахме към Брюксел по домашни чехли или защото повечето от нас не са сигурни за държава ли говорим, за град ли, за сорт зеле ли, за какво ли... окончателното ни пристигане все не се случва. Да НАО-Рожен е и на Европа, защото родната Обсерватория се явява най-голямата Астрономическа обсерватория  в Югоизточна Европа. От друга страна, какво от това, когато щом сме създали най-голямата Обсерватория, то сме способни да създадем и най-големия силиконов бюст, най-често оперирания нос (добре, че М. Джексън се е родил в друг континент) и най-глупавите ВИП-ове - все родно производство, о-ле!!!
Запътили сме се към Европа, я ние самите сме Европа. Стоим пред вратите й, но от вътрешната страна и не искаме да си го признаем, защото окаже ли се, че вече сме там, накъдето пътуваме, то окончателно ще изгубим пътя си. Министър-председателят ни се държи като Управител на цирк не само пред нас, но и пред чужденците, следователно - имаме нужда от циркови акробати, не от Обсерватории някакви и учени разни. Пък и на кой му пука дали НАО ще функционира, като по далаверските сайтове има супер яки оферти за ботокс, нови цици и Ел-пи-джи на половин цена!!!
Тъжно е! Много е тъжно, че в държавата ни има предостатъчно пари за силикон и простотия тогава, когато самата държава няма пукната пара, която да инвестира в историята, настоящето и бъдещето на своя европейски народ!
Вие бяхте ли в Обсерваторията, Господа Управляващи, които гласувахте закриването й? Видяхте ли хората, които работят там? Да, правилно сте забелязали! Те не са от вашия свят! Не носят като вашите скъпи костюми и нямат на ръцете си часовници със стойност, по-голямо от няколко-месечния бюджет за издръжка на НАО. Да, не проявяват интерес към звезди от съзвездията на Златките, Къцитата, Багите и всевъзможните други новоизлюпени звезди под родното небе. Да, не вечерят в луксозните столични ресторанти, защото предпочитат студения сандвич, вперили поглед към истинските звезди - там на небето. За изучаването на които звезди, между другото, по света плащат стотици милиарди... Ама той света какво разбира, нали?! Майната му на света! Майната им и на Голямата и Малката мечки. И на Орион майната му! Майната й и на Обсерваторията - необятно пространство, за което на все по-малко хора ще им пука дали ще го има или не. Има ли чалга и пиячка, друго не ни трябва (а, и поне един прототип на Златките и Бялките, разбира се, защото оригиналите не биха могли да огреят навсякъде)! Майната му на бъдещето. Важното е, че поверихме настоящето си на златки, бялки и всевидови лалугери. Те може и да не знаят коя е столицата на Сърбия, ама астрономите да не би да знаят кои са последните новости при хиалуроновите тенденции за изпъване на випаджийските муцуни, а?!
Жалко, но няма място за Обсерватория в държавата ни. Границите ни се оказват прекалено тесни, а разбиранията ни за бъдещето - крайно ограничени. Предпочитаме да инвестираме в невежество, защото ние самите сме такива. И не прахосваме пари за научни изследвания, защото светът така или иначе може да се справи и без нас. А когато някой млад учен българин, замине за Лондон, за да реализира своите най-добри научни постижения под герба на Английската Кралица, ние дори не разбираме. Не можем да усетим липсата на човек, който никога преди това не сме виждали в някоя от мега яките ни чалготеки, в някои брадъроподобен реалити проект или пък в "в най-смешните идиоти на България", нали?
Не сме готови да не бъдем държава на Златките, Къцитата, самоинтегриралите се Бонки, световнобезизвестни Баги и други подобни, все още недокрай изучени "природни явления"! Не сме готови да Бъдем!
Тъжна история... или Безкрайна история на тъгата, кой знае ???
J.R.

Няма коментари:

Публикуване на коментар