За нещата и за хората.

За опита да полетя и за последиците от приземяването.

За алегориите на пожеланото и за метафорите на реалното.

За...

6/18/2012

За торбичките, полиетилена и жертвите...

Да, модерно е да сме ЕКО :)
От няколко години ставаме все по-ЕКО. И Държавата ни е мега ЕКО. И всичко ни е така ЕКО и леко, та чак свят да му се завие на човек...
Не ме разбирайте погрешно, аз съм много ЗА ЕКО-съществуването и наистина ми се иска да умеем да живеем с мисълта за природата, с грижа за Земята и да не сме хипер анти-ЕКО консуматори... Това обаче, колкото повече си мисля, толкова повече ми се струва, че се превръща в тренд, в бизнес, в държавно-активен pR и т.н.
А като говорим за Държавата ни мила родна, все имам усещането, че една от поредните й  ЕКО жертви са Полиетилено- вите торбички. Може и да ви е звучи малко прекалено, но Полиетиленовите торбички на 100% са поредната изкупителната жертва на ЕКОминистерството ни!  
На свое заседание на 13-ти юни Министерският съвет прие наредба, с която въвежда високи, прогресиращи такси за всички полимерни торбички, използвани за пазаруване. Освободени са само торбичките, отговарящи на европейския стандарт EN 13432 за компостируеми опаковки.
О.к! Звучи ми ЕКО и добре, но така и не успявам да си отговоря на въпроса какви точно ползи носи това решение както за екологията, така и за бизнеса???
А в опита си да намеря конкретни отговори, стигам до изненадващи ме изводи:
За Екологията:
1. Всъщност, торбичките за пазаруване са много малка част от пластмасовите опаковки и намаляването им няма да окаже влияние върху природата. Да не говорим и за това, че много от торбичките се използват повторно за изхвърляне на отпадъците.
2. Препоръчваните от Министъра на екологията памучни и хартиени торбички са с най-лошите екологични показатели в редица LCA изследвания. (Който не вярва, нека провери!)
3. Компостируемите торбички по стандарт EN 13432 се разлагат само в условията на индустриално компостиране, каквото в България няма!!! Също така няма и лаборатория, която може да измери компостируемост. А едно изследване по стандарта EN 13432 в Западна лаборатория струва $10 000. Кой точно ще ги плати???
4. Другото е, че в този си вид Наредбата обхваща и торбите/чантите за многократно пазаруване, които напр. търговски вериги като Икея и Карфур продават. Следователно, това е противоположно на случването в развитите държави, където се насърчава използването на този тип чанти.
За Бизнеса (все по-категорично ми е усещането, че държавното ни управление скапва, съсипва, унищожава бизнеса в България ежеминутно!):
1. Загуба на работни места. Няколко хиляди са заетите в производството и дистрибуцията на полимерни торбички.
2. Поредните благоприятни условия за СИВА икономика. Таксата върху торбичките е по-голяма като % от таксите върху алкохола и цигарите.
3. Силно затрудняване на експорта на торбички, когато той става чрез регистрирана в България търговска фирма. В развитите страни от Западна Европа няма подобни такси. Цените на торбичките в магазините на Западна Европа са подобни, ако не и по-ниски от тези, които са в момента в България. (Нали не е необходимо да си говорим за стандарти, левове и евра?!)
Законосъобразно ли е? - До колкото съм запозната, нашата конституция изисква нови данъци и такси да бъдат налагани със закон, гласуван от Народното събрание. Тук май се създава прецедент - нова такса да бъде въвеждана чрез постановление на министерския съвет. По този начин, ВСЕКИ един продукт може да бъде обложен с произволно висока такса, без това да е гласувано в Народното събрание.

И... - защо винаги пропускаме факта (или може би е по-скоро липса на информираност и сред обществото, и в ЕСОминистерството ни), че в действителност обработването на полимерни материали имат доста по-малко вредно въздействие върху природата, докато в пъти по-голямо е това при производството на торби/чанти/пликове от памук и хартия???

Аз съм ЗА да сме ЕКО!
Да мислим ЕКО!
Да живеем ЕКО!
Да обичаме Земята, за да обичаме себе си!
Не ми харесва обаче да покриваме и замазваме чрез  ЕКО-тренда поредните безсмислици, които (както казва народът) "там отгоре" ни стоварват всеки ден!!!

И ако ще решаваме ЕКО-проблемите си, да вземем да започнем с горите, заради които половин София, както и хора от цялата страна, за пореден ден са окупирали Орловия мост!
Да вземем да започнем с Черноморието ни - да измислим най-накрая нещо, та да го изчистим от всички бетонни скелети, които висят по бреговете му.
Да вземем най-накрая да  ЕКОлогизираме и голяма част от управлението си, че все по-интензивно вреди на  Планетата, на Природата и най-вече на България!  


Факт е - ЕКО сме, ама такова ЕКО, че да му се доплаче на човек!
J.R.



Няма коментари:

Публикуване на коментар