За нещата и за хората.

За опита да полетя и за последиците от приземяването.

За алегориите на пожеланото и за метафорите на реалното.

За...

6/22/2012

Отклонение

          Хм, сега като се замисля, новият закон за тютюнопушенето прецаква голяма част и от интелектуалния труд на родните ни музиканти, защото текстове, които включват части като "седиш на бара и пушиш цигара" вече няма да са актуални, а по-скоро антикварни...
          Закони, забрани, безумия всякакви... А докато се опитваме да спасим българското човечество, предпазвайки дробовете му от вредните, смъртоносни никотинови емисии, сме на път да унищожим голяма част от горите на същото това целокупно българско население??? Но може би министрите ни, барабар с президента, намират основателна логика в това решение -
така и така вече няма да мърсим въздуха с тютю'нев дим, то и горите не са ни значи толкова необходими... Ами да, че за какво са ни?!?!?!?!?
J.R.

It's My Life...

J.R.

6/21/2012

Face Puzzle

Черно-бели пъзели се свличат
по прясно боядисаната ми стена,
а от парчетата, видях, надничат
непознати, някакви, лица... 
Не беше време да ги срещам,
не бях готова за това - 
неволно през очите им поглеждам
и сред тях откривам себе си, оппа!
Това съм аз - превърната в парчета
от недовършен още някакъв колаж... 
 Fine Art Print by Roy Guzman
J.R.

6/19/2012

Съновидение












В сънищата ти пристъпва тихо,
недоловимо гали косите ти с ръка,
усмихва се и ти прошепва нещо -
че е вълшебен, може би, сънят?
А ти стоиш и наблюдаваш,
не можеш да повярваш, че е тя
и искаш да остане, умоляваш
да не свърши този път съня...
Но няма начин!, всичко е за кратко -
целува те с малинови уста,
и без да се сбогува (жалко!),
отива си преди края на нощта...
Алармата!
Нов ден! - светъл и празен...

J.R.

6/18/2012

За торбичките, полиетилена и жертвите...

Да, модерно е да сме ЕКО :)
От няколко години ставаме все по-ЕКО. И Държавата ни е мега ЕКО. И всичко ни е така ЕКО и леко, та чак свят да му се завие на човек...
Не ме разбирайте погрешно, аз съм много ЗА ЕКО-съществуването и наистина ми се иска да умеем да живеем с мисълта за природата, с грижа за Земята и да не сме хипер анти-ЕКО консуматори... Това обаче, колкото повече си мисля, толкова повече ми се струва, че се превръща в тренд, в бизнес, в държавно-активен pR и т.н.
А като говорим за Държавата ни мила родна, все имам усещането, че една от поредните й  ЕКО жертви са Полиетилено- вите торбички. Може и да ви е звучи малко прекалено, но Полиетиленовите торбички на 100% са поредната изкупителната жертва на ЕКОминистерството ни!  
На свое заседание на 13-ти юни Министерският съвет прие наредба, с която въвежда високи, прогресиращи такси за всички полимерни торбички, използвани за пазаруване. Освободени са само торбичките, отговарящи на европейския стандарт EN 13432 за компостируеми опаковки.
О.к! Звучи ми ЕКО и добре, но така и не успявам да си отговоря на въпроса какви точно ползи носи това решение както за екологията, така и за бизнеса???
А в опита си да намеря конкретни отговори, стигам до изненадващи ме изводи:
За Екологията:
1. Всъщност, торбичките за пазаруване са много малка част от пластмасовите опаковки и намаляването им няма да окаже влияние върху природата. Да не говорим и за това, че много от торбичките се използват повторно за изхвърляне на отпадъците.
2. Препоръчваните от Министъра на екологията памучни и хартиени торбички са с най-лошите екологични показатели в редица LCA изследвания. (Който не вярва, нека провери!)
3. Компостируемите торбички по стандарт EN 13432 се разлагат само в условията на индустриално компостиране, каквото в България няма!!! Също така няма и лаборатория, която може да измери компостируемост. А едно изследване по стандарта EN 13432 в Западна лаборатория струва $10 000. Кой точно ще ги плати???
4. Другото е, че в този си вид Наредбата обхваща и торбите/чантите за многократно пазаруване, които напр. търговски вериги като Икея и Карфур продават. Следователно, това е противоположно на случването в развитите държави, където се насърчава използването на този тип чанти.
За Бизнеса (все по-категорично ми е усещането, че държавното ни управление скапва, съсипва, унищожава бизнеса в България ежеминутно!):
1. Загуба на работни места. Няколко хиляди са заетите в производството и дистрибуцията на полимерни торбички.
2. Поредните благоприятни условия за СИВА икономика. Таксата върху торбичките е по-голяма като % от таксите върху алкохола и цигарите.
3. Силно затрудняване на експорта на торбички, когато той става чрез регистрирана в България търговска фирма. В развитите страни от Западна Европа няма подобни такси. Цените на торбичките в магазините на Западна Европа са подобни, ако не и по-ниски от тези, които са в момента в България. (Нали не е необходимо да си говорим за стандарти, левове и евра?!)
Законосъобразно ли е? - До колкото съм запозната, нашата конституция изисква нови данъци и такси да бъдат налагани със закон, гласуван от Народното събрание. Тук май се създава прецедент - нова такса да бъде въвеждана чрез постановление на министерския съвет. По този начин, ВСЕКИ един продукт може да бъде обложен с произволно висока такса, без това да е гласувано в Народното събрание.

И... - защо винаги пропускаме факта (или може би е по-скоро липса на информираност и сред обществото, и в ЕСОминистерството ни), че в действителност обработването на полимерни материали имат доста по-малко вредно въздействие върху природата, докато в пъти по-голямо е това при производството на торби/чанти/пликове от памук и хартия???

Аз съм ЗА да сме ЕКО!
Да мислим ЕКО!
Да живеем ЕКО!
Да обичаме Земята, за да обичаме себе си!
Не ми харесва обаче да покриваме и замазваме чрез  ЕКО-тренда поредните безсмислици, които (както казва народът) "там отгоре" ни стоварват всеки ден!!!

И ако ще решаваме ЕКО-проблемите си, да вземем да започнем с горите, заради които половин София, както и хора от цялата страна, за пореден ден са окупирали Орловия мост!
Да вземем да започнем с Черноморието ни - да измислим най-накрая нещо, та да го изчистим от всички бетонни скелети, които висят по бреговете му.
Да вземем най-накрая да  ЕКОлогизираме и голяма част от управлението си, че все по-интензивно вреди на  Планетата, на Природата и най-вече на България!  


Факт е - ЕКО сме, ама такова ЕКО, че да му се доплаче на човек!
J.R.



6/08/2012

п-о-м-н-и-ш-л-и

Помниш ли на вятъра очите,                  
помниш ли усмивката на нощта,                  
как на бурята се вееха косите,                  
как морето ти протягаше ръка?                  
Помниш ли?                  
Това ли беше всичко?                  
...                   
                                                                                                             J.R.